top of page
q7WBLbiVtmE00oa426Kg0Q.jpg

Ülke Sertifikasyon Hizmetleri

Suudi Arabistan – SABER Belgesi

SABER Belgesi / SASO Sertifikası

Suudi Arabistan’a yapılacak olan ihracatlarda ürünlerinizin GTİP numarasına göre regülasyon belirlemesi yapılır. Bu belirleme sonrası SASO gereksinimlerine göre uygunluk değerlendirme işlemi gerçekleştirilir. Bu uygunluk değerlendirme işlemi Saber portalı üzerinden Suudi Arabistan Krallığı'nda bulunan ithalatçıların sistemleri üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Ürünlerinize ait ilgili teknik regülasyonu aşağıdaki bağlantı üzerinden bulabilirsiniz.

https://saber.sa/home/regulations

CERTPLUS olarak sizlere Ürünlerinizin uygunluk değerlendirmesi ve SABER sistemi kayıt aşamalarında hizmet vermekteyiz.

Sistem aşağıdaki gibi ilerlemektedir:
1- Başvuru: RFC ile doğrudan CERTPLUS'a başvuru yapılabilir veya SABER portal üzerinden direk başvuru yapılabilir.

2- Ürünlerin GTİP numaralarına göre regülasyon belirlenmesi ve regülasyona göre uygunluk değerlendirme sürecinin belirlenmesi. (Type 1 a, Type3 veya Type 5 gibi)

3- Ürünlerin regülasyon gereksinime göre teknik değerlendirme aşaması. (Etiket kontrolü, Test Rapor Kontrolü, gerekli ise fabrika denetimi)

4- Belgelendirme kararının alınması ve SABER portalında PCoC yayınlanması. Bu belgelendirme 1 yıl süre ile geçerlidir.

5- İhracatı yapan firma tarafından düzenlenen Faturaya göre SABER protal üzerinden SCoC (Shipment Certificate) düzenlenmesi. Bu sertifika her yükleme için alınmaktadır.

Genel Gereksinimler:

1- Etiketlerde mutlaka Arapça dil yer almalıdır.

2- Etiketlerde marka, model, üretici, barkod, menşei, ürün açıklaması, içerik, miktar/boyut, gerekli ise güvenlik talimatları yer almalıdır.

3- Test raporları ürünün regülasyonun belirttiği parametrelerde ISO 17025 akreditasyonuna sahip bir laboratuvar tarafından yapılmış olmalı ve en az 1 yıl geçerliliğe sahip olmalıdır.

4- Ürün regülasyonuna göre firmalardan ISO 9001, ISO 14001 veya GMP talep edilebilmektedir.

5- Risk Analizi Dokümanı (ürüne ait)

6- Ürün regülasyonuna göre fabrika denetimi ISO 9001 temelli olacak ve üretim hattını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmektedir.

Bazı ürün gruplarına göre gereksinimler ve süreç aşağıdaki gibi ilerlemektedir:

Kozmetik Ürünleri:
Ürünlerin SFDA (ghad) sistemine kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Kayıt işlemi tek seferlik yapılmaktadır. Bu işlem sonrasında FASEH sisteminden SASO sertifikası düzenlenmektedir. SASO Sertifikası ise her yüklemeye özgü olarak düzenlenmektedir.

Gıda Ürünleri:
Ürünlerin SFDA sistemine kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Kayıt işlemi sonrasında SABER sisteminden Yükleme Sertifikası düzenlenmektedir. Yükleme Sertifikaları kayıt işlemi yapılmış ürünler için her gönderiye özgü olarak yeniden düzenlenir.

Aydınlatma Armatürleri:
Bu ürünler için IECEE tanıma sertifikası ve Enerji Verimliliği Etiketi düzenlenmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeler için ürünlerin son 3 yıla ait CB Test Raporu ve Sertifikasının olması gerekmektedir. Eğer ürünleriniz LED içeriyorsa ürün özelliğine göre SASO 2902 veya SASO 2927 test raporunun olması ve bu raporlara göre Enerji Verimliliği Etiketlerinin alınmış olması gerekmektedir. Enerji Verimliliği Etiketlerinin kayıtlarında 1 veya 3 yıllık seçenekler mevcuttur. Tüm bu işlemlerden sonra ise SABER sisteminden Yükleme Sertifikası verilmektedir. Yükleme Sertifikaları kayıt işlemi yapılmış ürünler için her gönderiye özgü olarak yeniden düzenlenir.

Küçük Ev Aletleri - Oyuncak ve vb. Ürünler:
Bu ürünler için G-Mark Sertifikası alınmış olması gerekmektedir. G-Mark gereksinimleri için Ürün Sertifikasyon Hizmetleri başlığımız altında G-Mark gereksinimlerini inceleyebilirsiniz. G-Mark Sertifikasyon işlemi sonrasında ürünlerin SABER kayıt işlemleri yapılır bu işlemler 1 yıllıktır. Sonrasında ise Yükleme Sertifikası verilmektedir.  Yükleme Sertifikaları kayıt işlemi yapılmış ürünler için her gönderiye özgü olarak yeniden düzenlenir.

Mermer-Seramik – Endüstriyel Mutfak vb. Ürünler
Bu ürünler için SASO Quality Mark gerekmektedir. SASO Quality Mark gereksinimleri için Ürün Sertifikasyon Hizmetleri başlığımız altında SASO Q Mark gereksinimlerini inceleyebilirsiniz.

Plastik Ürünler
Bu ürünler için oxo biodegradable Sertifikası düzenlenmesi gerekmektedir. Bu işlem plastik ürünlerin Suudi Arabistan ihracatı için zorunludur. Ürüne ait Oxo-biodegradable içeriği gösteren test raporu ve ISO 9001 temelli fabrika denetimi bu sertifikasyon hizmeti için zorunludur. Bu sertifikasyon 1 yıllıktır. İlgili sertifikasyon işleminden sonra Yükleme Sertifikası verilmektedir. Yükleme Sertifikaları kayıt işlemi yapılmış ürünler için her gönderiye özgü olarak yeniden düzenlenir.

Diğer Nihai Ürünler
Yukarıda bahsi geçen ürünler dışında bir ürün sevkiyatı yapacaksanız lütfen uzman ekibimizle ürününüze ait GTİP numarasını paylaşarak regülasyon kontrolü yaptırınız. Ürünler kapsam içinde ise SABER kayıt işlemleri yapılacak olup bu kayıt 1 yıl boyunca geçerlidir. Sonrasında ise Yükleme Sertifikası verilecektir. Yükleme Sertifikaları kayıt işlemi yapılmış ürünler için her gönderiye özgü olarak yeniden düzenlenir. Eğer ürününüz kapsam dışı ise sadece Yükleme Sertifikası düzenlenmesi yeterli olacaktır.

Birleşik Arap Emirlikleri – EQM ve ECAS Belgesi

BAE EQM ve ECAS Sertifikası

BAE’ye yapılacak olan ihracatlarda ise ürünlerin cinsine göre farklı gereksinimler ve regülasyonlar bulunmaktadır. Bu gereksinimler neticesinde 2 farklı belge ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bunlar ECAS ve EQM’dir. Ayrıca tüm bu sertifikalar, ürünleriniz için zorunlu olmasa bile BAE’de kalitenizi göstermek ve pazarda güçlü bir yere sahip olmak için bu sertifikasyonları edinebilirsiniz.

ECAS Belgesi
1 yıllık bir kayıt işlemi sonucunda alınan bir sertifikasyon hizmetidir. BAE’de bulunan ithalatçı nezninde yapılan bir kayıt işlemi yapılmaktadır. Ürünlerin teknik incelemesi temeline dayanan bir hizmettir. Ürünlerin GSO standartlarına uygun akredite ve son 3 yıl içerisinde yapılmış test raporları aranmaktadır. Ürünlere ait etiketlerin uygunluğu değerlendirilmektedir.

Bu kapsama giren başlıca ürün grupları aşağıdaki gibidir;

  • Düşük Voltajla Çalışan Elektriksel Cihazlar

  • Gıda İle Temas Eden Materyaller

  • Kozmetikler

  • Parfümler vb.

EQM Belgesi
Halk arasında yaygın ve bilinen adı sertifikayı düzenleyen MOIAT kurumunun da eski adı olan ESMA Belgesidir.
Şişelenmiş İçme Suları, Soda, Maden suyu, süt ve süt ürünleri, meyve suları bu sertifikasyona tabi olan ürünler için bir örnektir. EQM Sertifikasyonu için fabrika denetimi olması gereken bir şarttır. Ayrıca ürünlere ait test raporlarıyla ürünün teknik özellikleri incelenmekte ve ürüne ait etiketin uygunluk kontrolü yapılmaktadır.

Certplus uzman ve yetkili denetçi kadrosuyla EQM Sertifikasyon denetimlerini kendi bünyesinde yapmaktadır. Türkiye’de Türk Denetçi kadrosuyla yetkili olarak bu işlemi gerçekleştiren nadir firmalar arasında yer almaktayız.
Başvuru öncesinde yetki belgesi ve denetçilere ait yetkinlikleri sorgulamayı unutmayınız. Bu, sizleri istenmeyen gecikmelere ve durumlara karşı koruyacaktır.

Fas - VoC

FAS CoC

Fas Ülkesine yapılacak olan ihracatlarda, Fas Hükümeti belli ürün grupları için Sertifikasyon talep etmektedir. Bunun için ihracat yapmadan önce mutlaka uzman ekibimize danışarak GTİP numarası ile kontrol yaptırmanız çok önemlidir.
Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (MCI), Fas'a ithal edilen ürünlerin ürün kalitesi ve güvenliğine yönelik ulusal düzenlemelere uygun olduğunu tasdik etmek için bir 'Uygunluk Doğrulaması (VoC)' programı oluşturmuştur. VoC programı 1 Şubat 2020'den beri geçerlidir.

Fas'a ithal edilmesi amaçlanan belirli tüketici ve endüstriyel ürünler, ISO veya EN standartlarıyla kısmen uyumlu olan yerel NM standartlarına göre test edilmelidir. Düzenlemeye tabi ürün kategorilerine bağlı olarak ihracatçı ülkede veya Fas topraklarında (Varış Yeri Denetimi) bir sevkiyat öncesi denetimin gerçekleştirilmesi gerekir. Her iki durumda da uygunluk değerlendirmesi, ürünlerin ilgili standartları ve düzenlemeleri karşıladığını gösteren bir Uygunluk Sertifikası (CoC) ile sona erer.

Sertifika Geçerliliği: Uygunluk Sertifikası, yalnızca onaylı sevkiyat için geçerlidir ve ürünler Fas sınır noktasında gümrükten çekilir çekilmez geçersiz olur.

Aşağıdaki ürün grupları sertifikasyona tabi olan ürünlere örnektir:

Otomotiv yedek parçaları (özel), Elektrikli ürünler (özel), Plastik ürünler, İnşaat malzemesi (özel), Deri, tekstil ve giyim, Gıda ile temas eden ürün, Kimyasal ürünler, Gaz ocakları, Kişisel koruyucu ekipman, Çocuk oyuncakları, Ev Aletleri

Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibiyle sizlere yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

Nijerya - SONCAP

Nijerya Soncap

Nijerya ülkesine yapılacak olan ihracatlarda ürünlerin yıllık kayıt işlemi ve her sevkiyat için verilen SONCAP belgesi zorunluğu bulunmaktadır.

Ürün cinsinize göre PC1, PC2 veya PC3 sertifikası ile ürün kayıt işlemini yapılmaktadır.

Örnek ürün grupları:

I-Kimyasal ürünler,

II-Tekstil ve tekstil ürünleri,

III-Ayakkabı,

IV-Oyuncak ve çocuk bakım ürünleri,

V-Elektrik (Elektrik Tesisatları dahil) ve Elektronik ürünleri,

VI- Mekanik ürünler,

VII- Gaz ve gaz sobaları için LPG tüpleri ve aksesuarları,

VIII- Diğer (Kasırga Lambaları, Gömme Kilitler, Çivi El Aletleri, Bisiklet, Oto yedek parçaları Amortisörler, Fan Kayışları, Emniyet Kemerleri, Fren Balataları, Kıvılcım Fişler…)

 

Sonrasında ise SONCAP sertifikası ihracat için düzenlediğiniz faturaya göre hazırlanır ve sizlere sunulur.

 

Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibiyle sizlere yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

Mısır - GOEIC kaydı ve CoI

Mısır Goeic Kaydı

Mısır ülkesine yapılacak ihracatlarda öncelik olarak fabrikanızın veya firmanızın GOEIC kurumuna kaydının olması gerekmektedir. Bu kayıt işlemi esnasında sahibi veya kullanmaya resmi yetkiniz olduğu marka ile ürünlerinizin kaydı yapılmaktadır.

Kayıt işlemleri için istenilen bazı temek evraklar aşağıdaki gibidir;

  • ISO 9001 Sertifikası

  • Marka Patent Evrağı

  • Ürün Listesi

  • Faaliyet Belgesi / Sanayi Sicil Kaydı

 

Kayıt işlemi neticesinde ürünlerinizi Mısır’a göndermek istediğinizde, ürünlerinize ait Mısır Standartlarını karşılayan akredite test raporlarınız olmalıdır. Daha sonra ise her yüklemeye özel CoI (Certificate of Inspection) düzenlenmektedir.

Tüm bu işlemler Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibi tarafından en hızlı şekilde yürütülmektedir.

Tanzanya - PVoC

Tanzanya CoC

Tanzanya ülkesine yapılacak olan ihracatlarda Sevkiyat Öncesi Uygunluk Onayı adı verilen bir sertifikasyon işlemi mevcuttur. Bu işlem olmadan yükleme yapmamanız önem arz etmektedir. Tanzanya ihracatlarını öncesinde mutlaka uzman ekibimize danışınız. 

 

Tanzanya için kapsamda olan ürün grupları aşağıdaki gibidir;

  • Oyuncaklar ve çocuk bakım ürünleri,

  • Elektrikli ve elektronik ürünler,

  • Otomotiv ürünleri,

  • Kimyasal ürünler ve evde kullanılan ürünler (mobilya, kağıt ürünleri),

  • Mekanik malzemeler ve gaz araçları,

  • Gıda ve tarım ürünleri,

  • Seçili güvenlik ekipmanları,

  • Kullanılmış ürünler,

Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibiyle sizlere yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

Kenya - PVoC

Kenya PVoC

Kenya ülkesine yapılacak ihracatlarda Kenya Standartlar Bürosu (KEBS) belli düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemeler neticesinde İhracat Öncesi Uygunluk Onayı (PvoC) devreye girmiştir. Kenya’ya yapacak olduğunu sevkiyatların gümrüklenebilmesi için uygunluk belgesi zorunludur. Tüm bu uygunluğun sağlanması tedarikçi veya üretici sorumluğundadır.

Kenya ihracatı öncesinde, ürünlerinizin mutlaka sorgulatmasını uzman ekibimiz ile birlikte yapınız.

Sevkiyatınızda sorun yaşamamak ve yüklü cezalardan kaçınmak adına Uygunluk Sertifikanızı mutlaka edininiz.

Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibiyle sizlere yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

Kuveyt - KUCAS

Kuveyt Kucas

Kuveyt ülkesine yapacak olduğunu sevkiyatlarda, Kuveyt Uygunluk Güvencesi Çerçevesinin (KUCAS) şartlarını karşılamanız gerekmektedir.

Kuveyt ülkesine yapılacak sevkiyatlar öncesinde ürünlerinize ait Teknik Denetim Raporları (TIR) ve Teknik Değerlendirme Raporları (TER) alınması gerekmektedir.

Ürünlerin gözetimi ve ilgili mevzuata ait test raporları bu sertifikasyonun temelini oluşturmaktadır.

Kuveyt’e ihracat yapmadan önce mutlaka Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibimize danışarak bilgi alınız.

Irak - CoC

Irak CoC

Irak ülkesine yapılacak sevkiyatlarda Kuzey ve Güney Irak için farklı sertifikasyon hizmetleri kullanılmaktadır.


Sevkiyat öncesi ürününüzün kapsamda olup olmadığına dair sorguyu sevkiyat varış şehri belirterek yapabilirsiniz.

 

Sonrasında ürüne ait akredite test raporları ve ürünlerin fiziksel gözetimlerinin yapılması ile sertifikasyon süreci gerçekleştirilmektedir.

Uygunluk Sertifikanız olmadan Irak sınırında uzun sürelere bekleyebilir, yüklü miktarda ardiye bedeli ödeyebilirsiniz.

 

Bunun önüne geçmek için Irak’a sevkiyat yapmadan önce mutlaka Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibimize danışın.

Cezayir - CoC

Cezayir CoC

Cezayir ülkesine yapılan sevkiyatlarda, Sevkiyat öncesi fiziksel denetim ile bir uygunluk sertifikası talebi olmaktadır.

Bu durum akretifli işlemlerde akretif metninde de yer almaktadır.

Sevkiyat öncesinde Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibimizle görüşerek gözetime dayalı uygunluk sertifikası hakkında mutlaka bilgi alınız.

Rusya - EAC

Rusya EAC

Rusya ülkesi gümrüklü ürünler için EAC talebinde bulunmaktadır. EAC sertifikası ürünün teknik özelliklerini baz alarak regüle edilen bir sertifikasyon sistemidir.

 

Ürünler için bir kereye mahsus alınmaktadır.

Ürünlerinizin teknik özelliklerini içeren bilgileri ile ön inceleme yapılmakta sonrasında yönlendirme yapılmaktadır.

Certplus Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri uzman ekibiyle sizlere yardımcı olmaya her zaman hazırdır.

©2023, Certplus

bottom of page